Dziecko
Dziecko
To, jak Ty jesz i co jesz, na pewno stanie się normą w Twoim domu. Nie wystarczy postanowić sobie - od dziś karmię moje dziecko zgodnie z najnowszymi doniesieniami medycznymi - i nadal zajadać się fast foodami i chipsami. Przyzwyczajenia i upodobania rodziców mają wpływ na nawyki żywieniowe dzieci. Jak i w innych sprawach, tak i tu działa zasada - uczysz, dając przykład. A że nawykom żywieniowym przeciętnego dorosłego wciąż jeszcze daleko do doskonałości, to cierpią na tym całe rodziny.
Dr inż. Anna Harton oraz dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z Zakładu Dietetyki, SGGW w Warszawie twierdzą, iż dostępne w polskiej literaturze badania naukowe dotyczące sposobu żywienia dzieci i młodzieży wskazują na wiele nieprawidłowości. Najczęstsze błędy dotyczą ilości zwyczajowo spożywanych składników odżywczych i energii, jak również doboru odpowiednich produktów spożywczych. Produktami, które często dzieci i młodzież spożywają w nadmiarze są słodycze, słone przekąski oraz słodkie napoje gazowane. Przekłada się to na zbyt dużą podaż w diecie m.in. cukrów prostych, sodu i tłuszczów nasyconych. Zwyczajowe diety są ponadto zbyt ubogie w mleko i jego przetwory, zwłaszcza te naturalne i fermentowane, jak również warzywa oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe takie jak grube kasze, płatki owsiane i ciemne pieczywo. Konsekwencją takiej struktury diety jest zbyt mała ilość wapnia, błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i składników mineralnych ważnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka.