Bezpieczne gotowanie
Bezpieczne gotowanie

Bezpieczne gotowanie

Gotowanie z kołem ratunkowym Dbaj o to, by korzystać w kuchni głównie ze świeżych produktów i odpowiednio zabezpieczaj żywność. Przyczyną ponad połowy przypadłości pokarmowych i chorób, jak zatrucia mikrobiologiczne np.: salmonella itp., jest niewłaściwe postępowanie i przechowywanie produktów. Zachowanie higieny i trzymanie żywności w odpowiednich warunkach i temperaturze zapobiega mnożeniu się bakterii obecnych w jedzeniu do ilości mogących przyczyniać się do powstawania stanów chorobowych.
















5 prostych rad uchronią Was przed potencjalnym zagrożeniem:

1.
  • często myj dokładnie ręce przez co najmniej 20 sekund (możesz liczyć do 20)
  • jeśli jesteś w kuchni, pamiętaj też o myciu rąk przy zmianie czynności - bezwzględnie zawsze wtedy, gdy skończysz myć czy kroić mięso lub po myciu i rozbijaniu skorupek jaj
2.
  • trzymaj surowe jedzenie osobno, zwłaszcza mięso, drób i jajka, z dala od owoców, sera itp.
  • zawsze używaj osobnej deski do surowego mięsa, drobiu, ryb, nigdy nie krój na tej samej desce chleba czy sera
  • pamiętaj, że nie wystarczy opłukanie deseczki pod ciepłą wodą! Co jakiś czas zmieniaj deski na nowe!
3.
  • gotuj/smaż pożywienie w wysokiej temperaturze, która zabija groźne bakterie i zarazki, odpowiednio długo - dotyczy to zwłaszcza jajek
  • bardzo starannie myj przed użyciem skorupki jajek, w ciepłej wodzie, szczoteczką i mydłem, zwłaszcza jeśli jajka nie będą długo gotowane (na miękko) lub smażone (rzadka jajecznica); staraj się unikać przepisów, w skład których wchodzą surowe jajka, jak sernik na zimno czy piana z białek - jeśli zdecydujesz się na taki przepis, przynajmniej sparz skorupkę wrzątkiem, żeby zabić bakterie salmonelli
  • jeśli podgrzewasz resztki z obiadu z poprzedniego dnia, pamiętaj, by raz przegotować potrawę w temperaturze 100°C i zamieszaj ją, by mieć pewność, że podgrzała się równomiernie
4.
  • zamrażaj żywność bezzwłocznie po przyniesieniu jej do domu w temperaturze poniżej 0°C w płytkich, dobrze zamkniętych pojemnikach
  • zamrażaj resztki w ciągu 1-2 godzin i wykorzystaj je w ciągu 3 do 4 dni
  • pamiętaj, że nigdy nie wolno zamrażać dwa razy tego samego produktu - dlatego, jeśli mrożonka kupiona w markecie rozmrozi się, zanim wrócisz do domu, nie wkładaj jej ponownie do zamrażalnika i bezwzględnie zużyj ją tego dnia
  • rozmrażaj żywność w lodówce, kuchence mikrofalowej lub zimnej wodzie - zmieniaj ją przynajmniej co pół godziny
5.
  • zachowaj szczególną higienę podczas przygotowywania mięs - koniecznie używaj osobnej deski do krojenia, noży i naczyń
  • kontroluj temperaturę, piekąc mięso, by mieć pewność, że jest przygotowane we właściwej temperaturze, co jest szczególnie istotne przy indyku




dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.