Batoniki
Batoniki

Batoniki

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 / 4 filiżanki zarodków pszennych
  • 3 / 4 filiżanki ziaren słonecznika
  • 1 filiżanka rozgniecionych orzeszków ziemnych
  • 2 / 3 filiżanki brązowego cukru
  • 1 / 2 filiżanki miodu
  • 4 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 / 2 soli
  • ok. 200 g ulubionych, suszonych owoców

Opcjonalnie:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe






Przygotowanie:

Jagody przebierz. Wyjmij pestkę z brzoskwini, pokrój. Owoce wrzucić do naczynia i zmiksować. Kilka jagód odłóż do dekoracji. Do masy owocowej dodaj jogurt, mleko, sok cytrynowy. Posłódź miodem i zamieszaj. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Rozlej do wysokich szklanek. Przed podaniem przybież owocami i listkami mięty.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.