Rogaliki z nadzieniem
Rogaliki z nadzieniem
Składniki:
- 200 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag drożdży
- 2 margaryny np. Rama
- 1 kg mąki
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 20 dag ulubionej konfitury
przyprawy:
Przygotowanie:
Do rozpuszczonej margaryny dodaj cukier, mleko oraz drożdże. Jeszcze ciepłe składniki wymieszaj z mąką, cukrem wanilinowym, solą i jajkami. Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć. Ciasto podziel na trzy kawałki i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie masę rozwałkuj na stolnicy oprószoną mąką. Wykrawaj trójkąciki. Na środku każdego z nich układaj odrobinę konfitury i zawijaj formując rogaliki. Piecz je około 25 minut w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku.