Rogaliki z nadzieniem
Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z nadzieniem

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 2 margaryny np. Rama
  • 1 kg mąki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 20 dag ulubionej konfitury

przyprawy:
  • sól













Przygotowanie:

Do rozpuszczonej margaryny dodaj cukier, mleko oraz drożdże. Jeszcze ciepłe składniki wymieszaj z mąką, cukrem wanilinowym, solą i jajkami. Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć. Ciasto podziel na trzy kawałki i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie masę rozwałkuj na stolnicy oprószoną mąką. Wykrawaj trójkąciki. Na środku każdego z nich układaj odrobinę konfitury i zawijaj formując rogaliki. Piecz je około 25 minut w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.