Precelki
Precelki

Precelki

Składniki:

  • 2 paczki suchych drożdży
  • 1 ½ szklanki ciepłej wody
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ½ łyżki soli
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • gruba sól
  • 2 łyżki ziarna sezamu















Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Drożdże wsyp do dużej miski. Zalej ciepłą wodą i rozpuść. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Jedno jajko rozbij i dodaj do rozpuszczonych drożdży. Połącz z mąką. Ręce posmaruj olejem i wyrabiaj ciasto. Wyrobioną masę podziel na 16 równych części. Z każdego kawałka uformuj wałek, następnie kształt precelka. Przełóż je na posmarowaną tłuszczem blachę. W miseczce ubij pozostałe jajko. Posmaruj każdy precel jajkiem i posyp grubą solą i ziarnami sezamu. Piecz około 15 minut.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.