Ryżowe kuleczki z niespodzianką
Ryżowe kuleczki z niespodzianką
Składniki:
- 20 dag piersi z indyka
- 2 pomidory
- cała dymka
- 2 jajka
- 20 dag ryżu (najlepiej arborio)
- 3 łyżki startego parmezanu
- łyżka margaryny np. Ramy
- 1/2 szklanki bułki tartej
przyprawy:
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- olej
Przygotowanie:
Ryż ugotuj według przepisu. Mięso umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pomidory obierz ze skóry i pozbaw pestek. Dymkę pokrój w talarki i zeszklij na gorącym oleju. Dorzuć indyka i smaż razem na rumiano. Dodaj pomidory i ½ łyżeczki bazylii. Dopraw przyprawami duś przez 5 minut. Gotowy ryż wymieszaj z margaryną, jajkiem, serem i przyprawami. Formuj okrągłe placuszki, na środku każdego układaj farsz indykowy. Zawiń i uformuj kuleczki Panieruj z bułce i smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku kuchennym i od razu podawaj.