Ryżowe kuleczki z niespodzianką
Ryżowe kuleczki z niespodzianką

Ryżowe kuleczki z niespodzianką

Składniki:

  • 20 dag piersi z indyka
  • 2 pomidory
  • cała dymka
  • 2 jajka
  • 20 dag ryżu (najlepiej arborio)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • łyżka margaryny np. Ramy
  • 1/2 szklanki bułki tartej

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • olej






Przygotowanie:

Ryż ugotuj według przepisu. Mięso umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pomidory obierz ze skóry i pozbaw pestek. Dymkę pokrój w talarki i zeszklij na gorącym oleju. Dorzuć indyka i smaż razem na rumiano. Dodaj pomidory i ½ łyżeczki bazylii. Dopraw przyprawami duś przez 5 minut. Gotowy ryż wymieszaj z margaryną, jajkiem, serem i przyprawami. Formuj okrągłe placuszki, na środku każdego układaj farsz indykowy. Zawiń i uformuj kuleczki Panieruj z bułce i smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku kuchennym i od razu podawaj.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.