Faszerowana papryka
Faszerowana papryka
Składniki:
- papryka
- włoszczyzna
- kostka rosołowa
- 20 dag sera żółtego
farsz:
- 1/2 kg mielonego mięsa (karkówki lub z indyka)
- torebkę ugotowanego na twardo ryżu
- cebula
- marchewka utarta na drobnej tarce
- cztery średniej wielkości papryki
Przygotowanie:
Przygotuj paprykę: umyj i wydrąż gniazda nasienne. Przygotuj farsz i napełnij nim papryki. Włoszczyznę umyj i ułóż razem z paprykami w naczyniu żaroodpornym. W ½ litra wody rozpuść kostkę rosołową i zalej papryki. Zamknij naczynie i duś w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Pod koniec pieczenia, papryki posyp startym żółtym serem i nie przykrywaj naczynia. Gdy ser się rozpuści danie jest gotowe.