Cykoria w szynce
Cykoria w szynce
Składniki:
- 6 plastrów szynki
- 6 cykorii
- sok z 1/2 cytryny
- 30g masła
- 30g mąki
- 500 ml mleka (2 szklanki)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 100 g tartego żółtego sera
przyprawy:
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cykorię sparz w gotującej się osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i szczypty cukru.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę. Wlej mleko i ciągle mieszając gotuj do zgęstnienia sosu.
Następnie dodaj śmietanę i połowę tartego sera i przyprawy. Odsącz cykorię na sicie. Każdą zawiń w plasterek szynki i włóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Zalej sosem i posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Podaj na stół w naczyniu, w którym danie było zapiekane.