Cykoria w szynce
Cykoria w szynce

Cykoria w szynce

Składniki:

  • 6 plastrów szynki
  • 6 cykorii
  • sok z 1/2 cytryny
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g tartego żółtego sera

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa








Przygotowanie:

Cykorię sparz w gotującej się osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i szczypty cukru. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę. Wlej mleko i ciągle mieszając gotuj do zgęstnienia sosu. Następnie dodaj śmietanę i połowę tartego sera i przyprawy. Odsącz cykorię na sicie. Każdą zawiń w plasterek szynki i włóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Zalej sosem i posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Podaj na stół w naczyniu, w którym danie było zapiekane.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.