Zapiekanka z rodzynkami
Zapiekanka z rodzynkami

Zapiekanka z rodzynkami

Składniki:

  • 0,5 kg jabłek
  • 80 g rodzynek
  • 300 g chałki
  • cukier puder
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g słodkiej śmietany
  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • 2 laski wanilii lub 2 opakowania cukru wanilinowego












Przygotowanie:

Wysmaruj tłuszczem formę do zapiekania i obsyp cukrem pudrem. Jabłka wypestkuj i pokrój w kostkę, bez obierania. Dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Chałkę pokrój na kromki. Wyłóż nimi formę. Rozłóż na chałce jabłka z rodzynkami i przykryj drugą warstwą kromek chałki. Zmiksuj mleko i śmietanę z cukrem, zagotuj z laskami wanilii. Zestaw z ognia i poczekaj aż płyn przestygnie. Wanilię wyłów a płyn zmiksuj z jajkami. Wylej sos na zapiekankę i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 225C. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180C i piecz jeszcze przez 30 minut. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.