Pyszne krokieciki
Pyszne krokieciki
Składniki:
- 1 kg kartofli
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 5 gałązek natki pietruszki
przyprawy:
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- kilka łyżek kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka
- pietruszka
Przygotowanie:
Kartofle ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na złoto na maśle. Do kartofli dodaj jajko, mąkę i podsmażoną cebulę. Natkę pietruszki posiekaj, zostaw 1 łyżkę na później a resztę dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Uformuj małe owalne krokiety, panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż krokiety na oleju na złoty kolor. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypane natką pietruszki.