Pyszne krokieciki
Pyszne krokieciki

Pyszne krokieciki

Składniki:

  • 1 kg kartofli
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 5 gałązek natki pietruszki

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka
  • pietruszka





Przygotowanie:

Kartofle ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na złoto na maśle. Do kartofli dodaj jajko, mąkę i podsmażoną cebulę. Natkę pietruszki posiekaj, zostaw 1 łyżkę na później a resztę dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Uformuj małe owalne krokiety, panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż krokiety na oleju na złoty kolor. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypane natką pietruszki.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.