Kluski leniwe
Kluski leniwe

Kluski leniwe

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8g)
  • masło

przyprawy:
  • cukier
  • cynamon

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj żółtko, cukier wanilinowy i mąkę. Białko ubij na pianę i dodaj do masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, uformuj wałeczek, lekko spłaszcz i nożem odkrawaj kluseczki. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj chwilę od momentu wypłynięcia. Podawaj z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem lub ze zrumienioną na maśle bułką tartą.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.