Pancakes
Pancakes

Pancakes

Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 3 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 120 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

przyprawy:
  • sól
  • 150 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 150 g masła
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • cukier puder
  • masło do smażenia







Przygotowanie:

Masło i syrop klonowy utrzyj na krem i odstaw do lodówki. Jajka, ricottę, cukier puder i cukier wanilinowy utrzyj na gładką masę. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Utrzyj ponownie. Dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. Kładź ciasto na patelnię z grubym dnem i smaż na złoty kolor. Upieczone placuszki przykryj folią aluminiową by nie wystygły. Przed podaniem na piramidce z placuszków połóż łyżkę masła z syropem klonowym.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.