Naleśniki orzechowo-czekoladowe
Naleśniki orzechowo-czekoladowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
przyprawy:
- 100g orzechów włoskich
- 50g blanszowanych migdałów
- 50g rodzynek
- 50g cukru pudru
- 1 łyżka śmietanki
sos:
- 1 szklanka mleka
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z mlekiem i jajkami, dodaj sól i olej. Ciasto powinno być dość rzadkie. Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki. Orzechy i migdały zmiel w malakserze, dodaj cukier puder, śmietankę i mąkę. Wymieszaj i następnie dodaj rodzynki. Gotową masą smaruj naleśniki, złóż w chusteczkę i ułóż w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 10 minut. Żółtka utrzyj z cukrem. Zagotuj mleko. Zestaw z ognia i wkrusz do niego czekoladę. Poczekaj aż się rozpuści. Wlej ją, ciągle mieszając do utartych żółtek. Naleśniki wykładaj na talerze i polewaj sosem.