Naleśniki orzechowo-czekoladowe
Naleśniki orzechowo-czekoladowe

Naleśniki orzechowo-czekoladowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka

przyprawy:
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g blanszowanych migdałów
  • 50g rodzynek
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki

sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru




Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z mlekiem i jajkami, dodaj sól i olej. Ciasto powinno być dość rzadkie. Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki. Orzechy i migdały zmiel w malakserze, dodaj cukier puder, śmietankę i mąkę. Wymieszaj i następnie dodaj rodzynki. Gotową masą smaruj naleśniki, złóż w chusteczkę i ułóż w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 10 minut. Żółtka utrzyj z cukrem. Zagotuj mleko. Zestaw z ognia i wkrusz do niego czekoladę. Poczekaj aż się rozpuści. Wlej ją, ciągle mieszając do utartych żółtek. Naleśniki wykładaj na talerze i polewaj sosem.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.