Owocowa zapiekanka z chleba
Owocowa zapiekanka z chleba

Owocowa zapiekanka z chleba

Składniki:

  • 40 dag mrożonych owoców (truskawek, wiśni lub malin)
  • 4 kromki białego chleba
  • 20 dag półtłustego białego sera
  • około 5 łyżek brązowego cukru
  • 1.5 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka masła
  • jogurt naturalny
















Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Kromki chleba posmaruj masłem i posyp cukrem. Uklep i smaż na suchej patelni. Chleb będzie gotowy, gdy cukier się lekko skarmelizuje. Ser dwukrotnie zmiel i wymieszaj z mąką. Rozmrożone owoce odsącz. Naczynie żaroodporne posmaruj sklarowanym masłem. Spód wyłóż z chleba. Na kromki układaj owoce posypane łyżką cukru, potem serek i resztę cukru. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu aż ser się zarumieni a owoce puszczą sok. Podawaj na ciepło z polewą z cukru i jogurtu naturalnego.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.