Owocowa zapiekanka z chleba
Owocowa zapiekanka z chleba
Składniki:
- 40 dag mrożonych owoców (truskawek, wiśni lub malin)
- 4 kromki białego chleba
- 20 dag półtłustego białego sera
- około 5 łyżek brązowego cukru
- 1.5 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka masła
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Kromki chleba posmaruj masłem i posyp cukrem. Uklep i smaż na suchej patelni. Chleb będzie gotowy, gdy cukier się lekko skarmelizuje. Ser dwukrotnie zmiel i wymieszaj z mąką. Rozmrożone owoce odsącz. Naczynie żaroodporne posmaruj sklarowanym masłem. Spód wyłóż z chleba. Na kromki układaj owoce posypane łyżką cukru, potem serek i resztę cukru. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu aż ser się zarumieni a owoce puszczą sok. Podawaj na ciepło z polewą z cukru i jogurtu naturalnego.