Omlet hiszpański
Omlet hiszpański

Omlet hiszpański

Składniki:

  • 6 jajek
  • 5 niedużych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • łyżeczka masła

przyprawy:
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Kromki chleba posmaruj masłem i posyp cukrem. Uklep i smaż na suchej patelni. Chleb będzie gotowy, gdy cukier się lekko skarmelizuje. Ser dwukrotnie zmiel i wymieszaj z mąką. Rozmrożone owoce odsącz. Naczynie żaroodporne posmaruj sklarowanym masłem. Spód wyłóż z chleba. Na kromki układaj owoce posypane łyżką cukru, potem serek i resztę cukru. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu aż ser się zarumieni a owoce puszczą sok. Podawaj na ciepło z polewą z cukru i jogurtu naturalnego.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.