Omlet hiszpański
Omlet hiszpański
Składniki:
- 6 jajek
- 5 niedużych ziemniaków
- 2 łyżki oleju do smażenia
- łyżeczka masła
przyprawy:
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Kromki chleba posmaruj masłem i posyp cukrem. Uklep i smaż na suchej patelni. Chleb będzie gotowy, gdy cukier się lekko skarmelizuje. Ser dwukrotnie zmiel i wymieszaj z mąką. Rozmrożone owoce odsącz. Naczynie żaroodporne posmaruj sklarowanym masłem. Spód wyłóż z chleba. Na kromki układaj owoce posypane łyżką cukru, potem serek i resztę cukru. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu aż ser się zarumieni a owoce puszczą sok. Podawaj na ciepło z polewą z cukru i jogurtu naturalnego.