Wiejska zupa | Rybna zapiekanka
Wiejska zupa

Wiejska zupa | Rybna zapiekanka

Wiejska zupa

Składniki:

  • 2 kostki rosołu drobiowo-wołowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 dag drobnego makaronu
  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • 4 małe marchewki

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek










Przygotowanie:

Warzywa umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce. W garnku zagotuj 2 wody, dołożyć ziemniaki i kostki rosołowe. Gotuj około 8 minut. Dodaj marchewkę i ziemniaki. Doprawić przyprawami i gotować jeszcze 10 minut. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij ogień dodaj jogurt. Szczypiorek umyj i posiekaj. Zupę wlej do talerza i posyp szczypiorkiem.


Rybna zapiekanka
Rybna zapiekanka

Rybna zapiekanka

Składniki:

  • 4 kostki morszczuka lub innej ryby
  • 1 mały brokuł
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 2 średnie pomidory
  • 200g grubego makaronu (np. świderki)
  • trochę startego żółtego sera
  • masło do wysmarowania naczynia
  • 200 g śmietanki słodkiej
  • 2 jaja

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka






Przygotowanie:

Makaron ugotuj al Dente. Razem z warzywami i rozmrożonymi kostkami ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posyp przyprawami i polej roztrzepanym jajkiem ze śmietanką. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startym serem.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.