Wiejska zupa
Wiejska zupa | Rybna zapiekanka
Wiejska zupa
Składniki:
- 2 kostki rosołu drobiowo-wołowego
- 3 ziemniaki
- 2 dag drobnego makaronu
- 100 ml naturalnego jogurtu
- 4 małe marchewki
przyprawy:
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce. W garnku zagotuj 2 wody, dołożyć ziemniaki i kostki rosołowe. Gotuj około 8 minut. Dodaj marchewkę i ziemniaki. Doprawić przyprawami i gotować jeszcze 10 minut. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij ogień dodaj jogurt. Szczypiorek umyj i posiekaj. Zupę wlej do talerza i posyp szczypiorkiem.
Rybna zapiekanka
Rybna zapiekanka
Składniki:
- 4 kostki morszczuka lub innej ryby
- 1 mały brokuł
- 1 średnia papryka czerwona
- 2 średnie pomidory
- 200g grubego makaronu (np. świderki)
- trochę startego żółtego sera
- masło do wysmarowania naczynia
- 200 g śmietanki słodkiej
- 2 jaja
przyprawy:
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al Dente. Razem z warzywami i rozmrożonymi kostkami ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posyp przyprawami i polej roztrzepanym jajkiem ze śmietanką. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startym serem.