Włoska zupa | Ziołowa makrela
Włoska zupa

Włoska zupa | Ziołowa makrela

Włoska zupa

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw farmerskich
  • 1 opakowanie mrożonej fasoli szparagowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pietruszki

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka bazylii
  • 50 g parmezanu






Przygotowanie:

Warzywa, bulion i koncentrat pomidorowy umieść w garnku. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Pietruszkę i bazylię posiekaj i dodaj do zupy po ugotowaniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Bezpośrednio przed serwowaniem posyp zupę parmezanem.


Ziołowa makrela
Ziołowa makrela

Ziołowa makrela

Składniki:

  • 4 kostki morszczuka lub innej ryby
  • 1 mały brokuł
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 2 średnie pomidory
  • 200g grubego makaronu (np. świderki)
  • trochę startego żółtego sera
  • masło do wysmarowania naczynia
  • 200 g śmietanki słodkiej
  • 2 jaja

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka






Przygotowanie:

Makaron ugotuj al Dente. Urazem z warzywami i rozmrożonymi kostkami ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posyp przyprawami i polej roztrzepanym jajkiem ze śmietanką. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startym serem.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.