Zupa pomidorowa | Karp z cebulką
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa | Karp z cebulką

Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 450 ml rosołu warzywnego
  • ½ kg przecieru z pomidorów (zrób go własnoręcznie lub kup 2 puszki z pomidorami)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach wyciśnij na patelnię czosnek. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Zmieszaj wszystkie przyprawy (wraz z mielonymi migdałami) z odrobiną wody i przecieru z pomidorów. Przelej na patelnię i duś pod przykryciem razem z czosnkiem i cebulą przez ok. 5 minut. W garnku zagotuj przecier pomidorowy z rosołem warzywnym, dodaj zawartość patelni i gotuj wszystko razem przez 30 minut. Jeśli jest taka potrzeba, za pomocą blendera ubij zupę na gładką masę. Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi listkami bazylii.


Karp z cebulką
Karp z cebulką

Karp z cebulką

Składniki:

  • 75 dag oczyszczonego karpia
  • 1 cebula /7 dag/

przyprawy:
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka natki pietruszki Prymat
  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Umytą i oczyszczoną rybę popierz i posól. Cebulę obierz, drobno pokrój i wymieszać z natką i 2 łyżkami oleju. Masą tą wysmaruj porcje karpia, wypełnić nią także nacięcia. Przygotowane porcje układaj na mocno rozgrzanym ruszcie, skrop lekko olejem i opiekaj po3-5 min z każdej strony. Gotowe ułóż na półmisku i przybierz pomidorami, plasterkami cytryny lub zieloną papryką. Podawaj z chlebem.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.