Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa | Karp z cebulką
Zupa pomidorowa
Składniki:
- 450 ml rosołu warzywnego
- ½ kg przecieru z pomidorów (zrób go własnoręcznie lub kup 2 puszki z pomidorami)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
przyprawy:
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- 1 łyżeczka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach wyciśnij na patelnię czosnek. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Zmieszaj wszystkie przyprawy (wraz z mielonymi migdałami) z odrobiną wody i przecieru z pomidorów. Przelej na patelnię i duś pod przykryciem razem z czosnkiem i cebulą przez ok. 5 minut. W garnku zagotuj przecier pomidorowy z rosołem warzywnym, dodaj zawartość patelni i gotuj wszystko razem przez 30 minut. Jeśli jest taka potrzeba, za pomocą blendera ubij zupę na gładką masę. Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi listkami bazylii.
Karp z cebulką
Karp z cebulką
Składniki:
- 75 dag oczyszczonego karpia
- 1 cebula /7 dag/
przyprawy:
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka natki pietruszki Prymat
- 3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Umytą i oczyszczoną rybę popierz i posól. Cebulę obierz, drobno pokrój i wymieszać z natką i 2 łyżkami oleju. Masą tą wysmaruj porcje karpia, wypełnić nią także nacięcia. Przygotowane porcje układaj na mocno rozgrzanym ruszcie, skrop lekko olejem i opiekaj po3-5 min z każdej strony. Gotowe ułóż na półmisku i przybierz pomidorami, plasterkami cytryny lub zieloną papryką. Podawaj z chlebem.