Chłodnik litewski | Sandacz na bagietce
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski | Sandacz na bagietce

Chłodnik litewski

Składniki:

  • 1/2 kg buraczków (najlepiej z botwinką)
  • 1/2 kg świeżych ogórków
  • szczypiorek, koperek
  • duże opakowanie kwaśnej śmietany
  • duże opakowanie kefiru
  • ząbek czosnku
  • ugotowane na twardo jajka (połówka na porcję)

przyprawy:
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny do smaku





Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę i odstaw do przestygnięcia. Ugotuj buraczki wraz z botwinką. Gdy będą gotowe, obierz je i utrzyj na tarce z dużymi oczkami. Łodygi pokrój. Pokrój również ogórki na połówki lub ćwiartki. Posiekaj zieleninę. Do ostudzonej wody wlej kefir, śmietanę, przypraw do smaku solą, odrobiną cukru, sokiem z połówki cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj do niej pokrojone warzywa i posiekany czosnek. Gotową zupę odstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z połówką jajka.


Sandacz na bagietce
Sandacz na bagietce

Sandacz na bagietce

Składniki:

  • filet z sandacza, 600g
  • cykoria, 2 szt.
  • papryka mix, 2 szt
  • oliwa z oliwek, 50 ml
  • bagietka, 1 szt.
  • masło, 50g

przyprawy:
  • przyprawa do potrawa z grilla
  • 2 łyżki przyprawy do ryb, przyprawa do potraw z grilla

Przygotowanie:

Oczyszczonego i pokrojonego sandacza oprósz przyprawą do ryb, skrop oliwą i odstaw na kilka godzin. Warzywa pokrój na cząstki i posyp przyprawą do potraw z grilla. Bagietkę pokrój i posmaruj masłem wymieszanym z przyprawą do grilla. Sandacz wraz z dodatkami piecz na grillu kilkanaście minut.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.