Zupka jarzynka | Pulpety rybne
Zupka jarzynka

Zupka jarzynka | Pulpety rybne

Zupka jarzynka

Składniki:

  • ulubione warzywa dziecka
  • oliwa
  • kasza manna
  • mąka
  • mleko
  • 2-3 ząbki czosnku

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bazylia
  • koperek





Przygotowanie:

Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do garnka i duś z oliwą. Dosyp kaszę, dopraw przyprawami. Dodaj mąkę rozdrobnioną w mleku. Gotuj aż warzywa i kasza będzie miękkie. Wlej na talerz i posyp posiekanym koperkiem.


Pulpety rybne
Pulpety rybne

Pulpety rybne

Składniki:

  • Dorsz - filety 400 g
  • 2 średniej wielkości marchwie
  • jena pietruszka
  • ćwierć selera
  • czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • białko jaja

przyprawy:
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy









Przygotowanie:

Rozmrożone filety pokrój w kawałki. Warzywa opłucz, zalej wrzątkiem, posól i ugotuj wywar. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel razem z rybą dwa razy w maszynce do mięsa. Dopraw do smaku, dodaj białko, bułkę tartą. Całość wymieszaj. Formuj małe pulpeciki. Wkładaj je do wywaru i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Wyjmij je z wywaru, ułóż na salaterce i zalej sosem np. pomidorowym. Podawaj z ziemniakami.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.