Zupka jarzynka
Zupka jarzynka | Pulpety rybne
Zupka jarzynka
Składniki:
- ulubione warzywa dziecka
- oliwa
- kasza manna
- mąka
- mleko
- 2-3 ząbki czosnku
przyprawy:
- sól
- pieprz
- majeranek
- bazylia
- koperek
Przygotowanie:
Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do garnka i duś z oliwą. Dosyp kaszę, dopraw przyprawami. Dodaj mąkę rozdrobnioną w mleku. Gotuj aż warzywa i kasza będzie miękkie. Wlej na talerz i posyp posiekanym koperkiem.
Pulpety rybne
Pulpety rybne
Składniki:
- Dorsz - filety 400 g
- 2 średniej wielkości marchwie
- jena pietruszka
- ćwierć selera
- czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- białko jaja
przyprawy:
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie:
Rozmrożone filety pokrój w kawałki. Warzywa opłucz, zalej wrzątkiem, posól i ugotuj wywar. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel razem z rybą dwa razy w maszynce do mięsa. Dopraw do smaku, dodaj białko, bułkę tartą. Całość wymieszaj. Formuj małe pulpeciki. Wkładaj je do wywaru i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Wyjmij je z wywaru, ułóż na salaterce i zalej sosem np. pomidorowym. Podawaj z ziemniakami.