Zupka z serka topionego | Ryba pieczona na ryżu
Zupka z serka topionego

Zupka z serka topionego | Ryba pieczona na ryżu

Zupka z serka topionego

Składniki:

  • 2 serki topione
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 8 łyżek drobnego makaronu gwiazdki
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 kostka rosołowa
  • pietruszka
  • kawałek żółtego sera

przyprawy:
  • sól do smaku
  • pieprz
  • jarzynka


Przygotowanie:

Doprowadź do wrzenia 2 litry wody. Wrzuć kostkę rosołową i jarzynkę. Marchewkę i cebulę pokrój drobno. Dodaj do gotującego się rosołu. Gotuj aż warzywa zmiękną. Odlej trochę zupy. Rozpuść w niej serki topione, dodaj mąkę i śmietanę, bądź jogurt. Wymieszaj z makaronem i dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw przyprawami do smaku. Na wierzch zupy zetrzyj żółty ser i udekoruj pietruszką.


Ryba pieczona na ryżu
Ryba pieczona na ryżu

Ryba pieczona na ryżu

Składniki:

  • 1 kg sandacza lub innej ryby słodkowodnej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 3 szklanki bulionu

przyprawy:
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • cytryna





Przygotowanie:

Rybę skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 3 łyżkach oleju. Dodaj ryż i podsmażaj aż stanie się szklisty. Zalej ryż bulionem i ogrzewaj na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Mąkę wymieszaj z papryką i obtocz w niej rybę. Żaroodporne naczynie posmaruj resztą oleju, wyłóż na dno warstwę ryżu i ułóż na nim rybę Rozłóż na rybie kawałki masła, polej śmietaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200C. Piecz ok. 30 minut. Przed podaniem udekoruj cytryną.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.