Krem z pieczarek
Krem z pieczarek | Egzotyczny filet z kurczaka
Krem z pieczarek
Składniki:
- 1 l bulionu drobiowego z kostki
- 50 dag pieczarek
- 1 dag dowolnych suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- łyżka sklarowanego masła
- 2/3 szklanki śmietanki 30 %
- łyżka sklarowanego masła
- łyżka sklarowanego masła
przyprawy:
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Grzyby suszone opłucz i namocz w wodzie. Pieczarki umyj, wysusz i zetrzyj na tarce. Cebule i ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Zeszklij i dodaj pokrojone w paseczki suszone grzyby. Duś 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Uduszone grzyby i cebulę połącz, wlej wodę spod suszonych grzybów i bulion. Całość gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Zabiel śmietaną i przeciągnij zaciągnij roztrzepanym żółtkiem. Ponownie lekko podgrzej. Przed podaniem wsyp starty ser i ozdób koperkiem.
Egzotyczny filet z kurczaka
Egzotyczny filet z kurczaka
Składniki:
- 2 średniej wielkości filety z kurczaka
- mała filiżanka orzechów włoskich
- mała filiżanka suszonych moreli
- mała filiżanka orzeszków pistacjowych
- szklanka bulionu (może być z koncentratu)
- łyżeczka maki ziemniaczanej
- duża, jędrna pomarańcza
- duża, jędrna pomarańcza
przyprawy:
- sól
- pieprz
- duża szczypta przyprawy do drobiu
- oliwa
Przygotowanie:
Morele drobno posiekaj i zalej niewielką ilość letniej wody. Odstaw do napęcznienia.
Orzechy sparz wrzątkiem, odcedź na sicie i obierz ze skórki. Drobno posiekaj. Mięso natrzyj przyprawami, odstaw na kilka minut w chłodne miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu zrumień filety, przełóż do rondla z grubym dnem, dodaj skórkę otarta z całej pomarańczy wraz z wyciśniętym sokiem, posiekane orzechy, namoczone morele oraz zagotowany wraz z pozostałym ze smażenia tłuszczem bulion. Całość duś pod przykryciem przez 15-20 min. Mięso powinno być miękkie, ale nierozgotowane. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadź mąkę, wlej do sosu, zagotowuj i dopraw do smaku. Po wyjęciu na talerze przybierz każda porcję cząstkami mandarynek. Podawaj z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.