Krem z pieczarek | Egzotyczny filet z kurczaka
Krem z pieczarek

Krem z pieczarek | Egzotyczny filet z kurczaka

Krem z pieczarek

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego z kostki
  • 50 dag pieczarek
  • 1 dag dowolnych suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • łyżka sklarowanego masła
  • 2/3 szklanki śmietanki 30 %
  • łyżka sklarowanego masła
  • łyżka sklarowanego masła

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa



Przygotowanie:

Grzyby suszone opłucz i namocz w wodzie. Pieczarki umyj, wysusz i zetrzyj na tarce. Cebule i ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Zeszklij i dodaj pokrojone w paseczki suszone grzyby. Duś 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Uduszone grzyby i cebulę połącz, wlej wodę spod suszonych grzybów i bulion. Całość gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Zabiel śmietaną i przeciągnij zaciągnij roztrzepanym żółtkiem. Ponownie lekko podgrzej. Przed podaniem wsyp starty ser i ozdób koperkiem.


Egzotyczny filet z kurczaka
Egzotyczny filet z kurczaka

Egzotyczny filet z kurczaka

Składniki:

  • 2 średniej wielkości filety z kurczaka
  • mała filiżanka orzechów włoskich
  • mała filiżanka suszonych moreli
  • mała filiżanka orzeszków pistacjowych
  • szklanka bulionu (może być z koncentratu)
  • łyżeczka maki ziemniaczanej
  • duża, jędrna pomarańcza
  • duża, jędrna pomarańcza

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta przyprawy do drobiu
  • oliwa





Przygotowanie:

Morele drobno posiekaj i zalej niewielką ilość letniej wody. Odstaw do napęcznienia. Orzechy sparz wrzątkiem, odcedź na sicie i obierz ze skórki. Drobno posiekaj. Mięso natrzyj przyprawami, odstaw na kilka minut w chłodne miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu zrumień filety, przełóż do rondla z grubym dnem, dodaj skórkę otarta z całej pomarańczy wraz z wyciśniętym sokiem, posiekane orzechy, namoczone morele oraz zagotowany wraz z pozostałym ze smażenia tłuszczem bulion. Całość duś pod przykryciem przez 15-20 min. Mięso powinno być miękkie, ale nierozgotowane. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadź mąkę, wlej do sosu, zagotowuj i dopraw do smaku. Po wyjęciu na talerze przybierz każda porcję cząstkami mandarynek. Podawaj z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.