Zupa fasolowa | Steki wieprzowe z bananami
Zupa fasolowa

Zupa fasolowa | Steki wieprzowe z bananami

Zupa fasolowa

Składniki:

  • 40 dag drobnej fasoli perłowej
  • włoszczyzna
  • 20 dag wędzonego surowego boczku
  • 4 ziemniaki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • natka

przyprawy:
  • sól
  • pieprz






Przygotowanie:

Fasolę namocz w wodzie przez noc. Boczek i pokrojone warzywa zalej litrem wody. Gotuj do miękkości. Gdy wywar ostygnie, wyjmij jarzyny i wlej fasolę razem z wodą. Ponownie gotuj do miękkości. Posól i pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i przepuszczony przez praskę czosnek. Z mąki i masła zrób zasmażkę i dodaj do zupy gdy ziemniaki będą miękkie. Gotuj jeszcze chwilę. Rozlej do talerzy i ozdób natką.


Steki wieprzowe z bananami
Steki wieprzowe z bananami

Steki wieprzowe z bananami

Składniki:

  • 75 dag mięsa wieprzowego bez kości /schab, polędwiczki, od szynki/
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 dag masła
  • 10 dag sera rokpol lub innego pleśniowego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

przyprawy:
  • 1 łyżka Vegety
  • pieprz czarny świeżo mielony








Przygotowanie:

Mięso pokrój na plastry i lekko rozgnieć je ręką (nie zbijać)/. Z oleju, miodu, przypraw zrób marynatę i włóż do niej kawałki mięsa. Banany obierz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na tyle części ile jest kawałków mięsa i skrop sokiem z cytryny. Banany ułóż na posmarowanej masłem tacy aluminiowej. Kawałki sera ułóż na bananach i posypać orzechami. Banany lekko podpiecz i odstaw na bok. Mięso układaj na ruszcie i opiekaj 3-5 min z każdej strony. Pod koniec pieczenia na mięsa kładź banany z serem i piecz jaszcze chwilę. Podawaj z bułką i surówką.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.