Zupa fasolowa
Zupa fasolowa | Steki wieprzowe z bananami
Zupa fasolowa
Składniki:
- 40 dag drobnej fasoli perłowej
- włoszczyzna
- 20 dag wędzonego surowego boczku
- 4 ziemniaki
- łyżka masła
- łyżka mąki
- ząbek czosnku
- natka
przyprawy:
Przygotowanie:
Fasolę namocz w wodzie przez noc. Boczek i pokrojone warzywa zalej litrem wody. Gotuj do miękkości. Gdy wywar ostygnie, wyjmij jarzyny i wlej fasolę razem z wodą. Ponownie gotuj do miękkości. Posól i pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i przepuszczony przez praskę czosnek. Z mąki i masła zrób zasmażkę i dodaj do zupy gdy ziemniaki będą miękkie. Gotuj jeszcze chwilę. Rozlej do talerzy i ozdób natką.
Steki wieprzowe z bananami
Steki wieprzowe z bananami
Składniki:
- 75 dag mięsa wieprzowego bez kości /schab, polędwiczki, od szynki/
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1-2 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 dag masła
- 10 dag sera rokpol lub innego pleśniowego
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
przyprawy:
- 1 łyżka Vegety
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Mięso pokrój na plastry i lekko rozgnieć je ręką (nie zbijać)/. Z oleju, miodu, przypraw zrób marynatę i włóż do niej kawałki mięsa. Banany obierz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na tyle części ile jest kawałków mięsa i skrop sokiem z cytryny. Banany ułóż na posmarowanej masłem tacy aluminiowej. Kawałki sera ułóż na bananach i posypać orzechami. Banany lekko podpiecz i odstaw na bok. Mięso układaj na ruszcie i opiekaj 3-5 min z każdej strony. Pod koniec pieczenia na mięsa kładź banany z serem i piecz jaszcze chwilę. Podawaj z bułką i surówką.