Wiejska zupa | Zielony indyk
Wiejska zupa

Wiejska zupa | Zielony indyk

Wiejska zupa

Składniki:

  • 2 kostki rosołu drobiowo-wołowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 dag drobnego makaronu
  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • 4 małe marchewki

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek










Przygotowanie:

Warzywa umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce. W garnku zagotuj 2 wody, dołożyć ziemniaki i kostki rosołowe. Gotuj około 8 minut. Dodaj marchewkę i ziemniaki. Doprawić przyprawami i gotować jeszcze 10 minut. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij ogień dodaj jogurt. Szczypiorek umyj i posiekaj. Zupę wlej do talerza i posyp szczypiorkiem.


Zielony indyk
Zielony indyk

Zielony indyk

Składniki:

  • 80 dag piersi indyka
  • 1 pęczek rzeżuchy lub kilka łyżek kiełków z rzodkiewek

przyprawy:
  • sól
  • klasyczna przyprawa do grilla

marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki winiaku

po 1 łyżeczce:
  • imbiru
  • tłuczonego czerwonego pieprzu
  • papryki słodkiej






Przygotowanie:

Przygotuj marynatę: połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Mięso umyj, osusz, pokrój na sznycle i posyp lekko przyprawą do grilla Posmaruj przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godz. Następnie smaż na grillu po 5-7 min z każdej strony. Przed podaniem posyp rzeżuchą lub kiełkami. Podawaj z ryżem curry.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.