Wiejska zupa
Wiejska zupa | Zielony indyk
Wiejska zupa
Składniki:
- 2 kostki rosołu drobiowo-wołowego
- 3 ziemniaki
- 2 dag drobnego makaronu
- 100 ml naturalnego jogurtu
- 4 małe marchewki
przyprawy:
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce. W garnku zagotuj 2 wody, dołożyć ziemniaki i kostki rosołowe. Gotuj około 8 minut. Dodaj marchewkę i ziemniaki. Doprawić przyprawami i gotować jeszcze 10 minut. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij ogień dodaj jogurt. Szczypiorek umyj i posiekaj. Zupę wlej do talerza i posyp szczypiorkiem.
Zielony indyk
Zielony indyk
Składniki:
- 80 dag piersi indyka
- 1 pęczek rzeżuchy lub kilka łyżek kiełków z rzodkiewek
przyprawy:
- sól
- klasyczna przyprawa do grilla
marynata:
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki winiaku
po 1 łyżeczce:
- imbiru
- tłuczonego czerwonego pieprzu
- papryki słodkiej
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę: połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Mięso umyj, osusz, pokrój na sznycle i posyp lekko przyprawą do grilla Posmaruj przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godz. Następnie smaż na grillu po 5-7 min z każdej strony. Przed podaniem posyp rzeżuchą lub kiełkami. Podawaj z ryżem curry.