Pyszny barszczyk | Wieprzowe kotleciki
Pyszny barszczyk

Pyszny barszczyk | Wieprzowe kotleciki

Pyszny barszczyk

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego (nie z kostki)
  • 40 dag buraków
  • 20 dag białej kapusty
  • 10 dag fasoli perłowej
  • 20 dag mąki
  • 2 dag suszonych podgrzybków
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy


Przygotowanie:

Fasolę namocz w zimnej wodzie i odstaw na noc. Ugotuj w wodzie, której się moczyła. Odcedź. Buraki wyszoruj i ugotuj. Ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Grzyby namocz i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ugotuj je w tej samej w wodzie. Do zimnego wywaru dodaj mięso i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojoną kapustę i przyprawy do smaku. Gotuj aż kapusta będzie miękka. Wrzuć pokrojone buraki, pokrojone grzyby, fasolę, koncentrat i śmietanę z roztartą mąką. Dopraw do smaku i chwilę gotuj.


Wieprzowe kotleciki
Wieprzowe kotleciki

Wieprzowe kotleciki

Składniki:

  • 75 dag schabu bez kości
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki masła

przyprawy:
  • sól
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz, pokrój na plastry, lekko rozbij je tłuczkiem, posól, skrop mlekiem, posyp przyprawami i skrop stopionym masłem. Tak przygotowane plastry mięsa ułóż jeden na drugim i odstaw w chłodne miejsce, aby skruszały. Następnie układaj je na mocno rozgrzanym ruszcie, skrop stopionym masłem i opiekaj z każdej strony po 5-7 min. Podawaj z ziemniakami.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.