Pyszny barszczyk
Pyszny barszczyk | Wieprzowe kotleciki
Pyszny barszczyk
Składniki:
- 2 l wywaru warzywnego (nie z kostki)
- 40 dag buraków
- 20 dag białej kapusty
- 10 dag fasoli perłowej
- 20 dag mąki
- 2 dag suszonych podgrzybków
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy:
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie:
Fasolę namocz w zimnej wodzie i odstaw na noc. Ugotuj w wodzie, której się moczyła. Odcedź. Buraki wyszoruj i ugotuj. Ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Grzyby namocz i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ugotuj je w tej samej w wodzie. Do zimnego wywaru dodaj mięso i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojoną kapustę i przyprawy do smaku. Gotuj aż kapusta będzie miękka. Wrzuć pokrojone buraki, pokrojone grzyby, fasolę, koncentrat i śmietanę z roztartą mąką. Dopraw do smaku i chwilę gotuj.
Wieprzowe kotleciki
Wieprzowe kotleciki
Składniki:
- 75 dag schabu bez kości
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki masła
przyprawy:
- sól
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz, pokrój na plastry, lekko rozbij je tłuczkiem, posól, skrop mlekiem, posyp przyprawami i skrop stopionym masłem. Tak przygotowane plastry mięsa ułóż jeden na drugim i odstaw w chłodne miejsce, aby skruszały. Następnie układaj je na mocno rozgrzanym ruszcie, skrop stopionym masłem i opiekaj z każdej strony po 5-7 min. Podawaj z ziemniakami.