Zupa dyniowa | Kurczak po hindusku
Zupa dyniowa

Zupa dyniowa | Kurczak po hindusku

Zupa dyniowa

Składniki:

  • dynia (1 kg)
  • 1/2 szklanki chudego mleka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 10 dag sera żółtego

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Przygotuj dynię: wydrąż miąższ i pokrój go w drobną kostkę. Wrzuć do garnka i zalej wodą do ¾ wysokości. Gotuj około 12 minut. Po tym czasie wlej mleko, masło orzechowe i sól. Ponownie gotuj. Dynia powinna być miękka. Zupę dopraw do smaku pozostałymi przyprawami. Przelej do talerzy i posyp startym serem.


Kurczak po hindusku
Kurczak po hindusku

Kurczak po hindusku

Składniki:

  • 6 filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki białego octu
  • 0,25 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki jogurtu
  • 1 cebula
  • 80 g masła

przyprawy:
  • kardamon
  • cynamon
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 450 g puree pomidorowego z puszki
  • 180 ml bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietanki

Przygotowanie:

Pokrój każdy filet z kurczaka na trzy równe kawałki. Wymieszaj w dużej misce mielone przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet, koncentrat i jogurt. Dodaj kurczaka, dokładnie wymieszaj, aby obtoczyć mięso w marynacie. Przykryj, wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozgrzej masło w dużym rondlu. Cebulę drobno posiekaj. Smaż ją z kardamonem i cynamonem, stale mieszając, aż cebula się zeszkli. Dołóż kurczaka w marynacie, smaż 5 minut, nie przerywając mieszania. Dodaj sól, paprykę, puree pomidorowe i bulion, następnie duś 10 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Dolej śmietankę, duś przez 10 minut na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.