Zupa dyniowa
Zupa dyniowa | Kurczak po hindusku
Zupa dyniowa
Składniki:
- dynia (1 kg)
- 1/2 szklanki chudego mleka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 10 dag sera żółtego
przyprawy:
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Przygotuj dynię: wydrąż miąższ i pokrój go w drobną kostkę. Wrzuć do garnka i zalej wodą do ¾ wysokości. Gotuj około 12 minut. Po tym czasie wlej mleko, masło orzechowe i sól. Ponownie gotuj. Dynia powinna być miękka. Zupę dopraw do smaku pozostałymi przyprawami. Przelej do talerzy i posyp startym serem.
Kurczak po hindusku
Kurczak po hindusku
Składniki:
- 6 filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki białego octu
- 0,25 szklanki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki jogurtu
- 1 cebula
- 80 g masła
przyprawy:
- kardamon
- cynamon
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 450 g puree pomidorowego z puszki
- 180 ml bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietanki
Przygotowanie:
Pokrój każdy filet z kurczaka na trzy równe kawałki. Wymieszaj w dużej misce mielone przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet, koncentrat i jogurt. Dodaj kurczaka, dokładnie wymieszaj, aby obtoczyć mięso w marynacie. Przykryj, wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozgrzej masło w dużym rondlu. Cebulę drobno posiekaj. Smaż ją z kardamonem i cynamonem, stale mieszając, aż cebula się zeszkli. Dołóż kurczaka w marynacie, smaż 5 minut, nie przerywając mieszania.
Dodaj sól, paprykę, puree pomidorowe i bulion, następnie duś 10 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Dolej śmietankę, duś przez 10 minut na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki.