Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa | Pieczone kotleciki rybne
Zupa kalafiorowa
Składniki:
przyprawy:
- vegeta
- pieprz
- kubek śmietany lub jogurtu naturalnego
- natka
Przygotowanie:
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Zalej wodą, wrzuć kostkę rosołową i ugotuj. Gdy kalafior będzie miękki, całość zmiksuj razem z wywarem, w którym się gotował. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Rozlej do talerzy i posyp posiekaną natką.
Pieczone kotleciki rybne
Pieczone kotleciki rybne
Składniki:
- dorsz - filety 400 g
- 4 łyżki bułki tartej
- białko jaja
- łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
- łyżka zielonej pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
przyprawy:
- 1/2 łyżeczki cukru
- majeranek
- sól
Przygotowanie:
Filety opłucz i drobno posiekaj. Utrzyj w misce z przyprawami (możesz też zmiksować), dodaj bułkę tartą i białko, część posiekanej pietruszki, sól i cukier. Formuj małe kotleciki maczając ręce zimnej wodzie. Ułóż je na blasze wysmarowanej olejem. Przykryj i upiecz w piekarniku. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką i plasterkami cytryny.