Zupa kalafiorowa | Pieczone kotleciki rybne
Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa | Pieczone kotleciki rybne

Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • kalafior
  • kostka rosołowa

przyprawy:
  • vegeta
  • pieprz
  • kubek śmietany lub jogurtu naturalnego
  • natka



Przygotowanie:

Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Zalej wodą, wrzuć kostkę rosołową i ugotuj. Gdy kalafior będzie miękki, całość zmiksuj razem z wywarem, w którym się gotował. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Rozlej do talerzy i posyp posiekaną natką.


Pieczone kotleciki rybne
Pieczone kotleciki rybne

Pieczone kotleciki rybne

Składniki:

  • dorsz - filety 400 g
  • 4 łyżki bułki tartej
  • białko jaja
  • łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
  • łyżka zielonej pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny

przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • majeranek
  • sól

Przygotowanie:

Filety opłucz i drobno posiekaj. Utrzyj w misce z przyprawami (możesz też zmiksować), dodaj bułkę tartą i białko, część posiekanej pietruszki, sól i cukier. Formuj małe kotleciki maczając ręce zimnej wodzie. Ułóż je na blasze wysmarowanej olejem. Przykryj i upiecz w piekarniku. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką i plasterkami cytryny.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.