Zupa rybna | Cielęcina z marchewką
Zupa rybna

Zupa rybna | Cielęcina z marchewką

Zupa rybna

Składniki:

  • 1/2 kg ryby
  • 2-3 marchewki
  • ziemniaki
  • 2 litry wody
  • kilka gałązek selera
  • 5liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego

przyprawy:
  • sól i pieprz
  • sok z wyciśniętej cytryny
  • śmietana
  • koperek


Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Pozostałe warzywa również obierz, włóż do garna razem z rybą i zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj pół godziny. Po tym czasie ostudź zupę. Następnie przecedź: rybę rozdrobnij, marchewkę posiekaj. Zagotuj ponownie dodając pozostałe składniki: sok z cytryny i śmietanę. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.





Cielęcina z marchewką
Cielęcina z marchewką

Cielęcina z marchewką

Składniki:

  • dorsz - filety 400 g
  • 4 łyżki bułki tartej
  • białko jaja
  • łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
  • łyżka zielonej pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny

przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • majeranek
  • sól

Przygotowanie:

Filety opłucz i drobno posiekaj. Utrzyj w misce z przyprawami (możesz też zmiksować), dodaj bułkę tartą i białko, część posiekanej pietruszki, sól i cukier. Formuj małe kotleciki maczając ręce zimnej wodzie. Ułóż je na blasze wysmarowanej olejem. Przykryj i upiecz w piekarniku. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką i plasterkami cytryny.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.