Zupa rybna
Zupa rybna | Cielęcina z marchewką
Zupa rybna
Składniki:
- 1/2 kg ryby
- 2-3 marchewki
- ziemniaki
- 2 litry wody
- kilka gałązek selera
- 5liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
przyprawy:
- sól i pieprz
- sok z wyciśniętej cytryny
- śmietana
- koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Pozostałe warzywa również obierz, włóż
do garna razem z rybą i zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj pół godziny. Po
tym czasie ostudź zupę. Następnie przecedź: rybę rozdrobnij, marchewkę
posiekaj. Zagotuj ponownie dodając pozostałe składniki: sok z cytryny i
śmietanę. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.
Cielęcina z marchewką
Cielęcina z marchewką
Składniki:
- dorsz - filety 400 g
- 4 łyżki bułki tartej
- białko jaja
- łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
- łyżka zielonej pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
przyprawy:
- 1/2 łyżeczki cukru
- majeranek
- sól
Przygotowanie:
Filety opłucz i drobno posiekaj. Utrzyj w misce z przyprawami (możesz też zmiksować), dodaj bułkę tartą i białko, część posiekanej pietruszki, sól i cukier. Formuj małe kotleciki maczając ręce zimnej wodzie. Ułóż je na blasze wysmarowanej olejem. Przykryj i upiecz w piekarniku. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką i plasterkami cytryny.