Włoska zupa | Leniwe
Włoska zupa

Włoska zupa | Leniwe

Włoska zupa

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw farmerskich
  • 1 opakowanie mrożonej fasoli szparagowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka pietruszki
  • 1 łyżka bazylii
  • 50 g parmezanu








Przygotowanie:

Warzywa, bulion i koncentrat pomidorowy umieść w garnku. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Pietruszkę i bazylię posiekaj i dodaj do zupy po ugotowaniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Bezpośrednio przed serwowaniem posyp zupę parmezanem.




Leniwe
Leniwe

Leniwe

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8g)
  • masło

przyprawy:
  • cukier
  • cynamon

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj żółtko, cukier wanilinowy i mąkę. Białko ubij na pianę i dodaj do masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, uformuj wałeczek, lekko spłaszcz i nożem odkrawaj kluseczki. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj chwilę od momentu wypłynięcia. Podawaj z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem lub ze zrumienioną na maśle bułką tartą.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.