Włoska zupa
Włoska zupa | Leniwe
Włoska zupa
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych warzyw farmerskich
- 1 opakowanie mrożonej fasoli szparagowej
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy:
- sól
- pieprz
- 1 łyżka pietruszki
- 1 łyżka bazylii
- 50 g parmezanu
Przygotowanie:
Warzywa, bulion i koncentrat pomidorowy umieść w garnku. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Pietruszkę i bazylię posiekaj i dodaj do zupy po ugotowaniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Bezpośrednio przed serwowaniem posyp zupę parmezanem.
Leniwe
Leniwe
Składniki:
- 200 g twarogu
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8g)
- masło
przyprawy:
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj żółtko, cukier wanilinowy i mąkę. Białko ubij na pianę i dodaj do masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, uformuj wałeczek, lekko spłaszcz i nożem odkrawaj kluseczki. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj chwilę od momentu wypłynięcia. Podawaj z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem lub ze zrumienioną na maśle bułką tartą.