Barszcz z rzodkiewką
Barszcz z rzodkiewką | Owocowy kurczak
Barszcz z rzodkiewką
Składniki:
- 3 buraki ćwikłowe
- 20 dag. białej kapusty
- 1 rzodkiew
- 1 cebula
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 litry wody
przyprawy:
Przygotowanie:
Warzywa, bulion i koncentrat pomidorowy umieść w garnku. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Pietruszkę i bazylię posiekaj i dodaj do zupy po ugotowaniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Bezpośrednio przed serwowaniem posyp zupę parmezanem.
Owocowy kurczak
Owocowy kurczak
Składniki:
- 200 g twarogu
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8g)
- masło
przyprawy:
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj żółtko, cukier wanilinowy i mąkę. Białko ubij na pianę i dodaj do masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, uformuj wałeczek, lekko spłaszcz i nożem odkrawaj kluseczki. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj chwilę od momentu wypłynięcia. Podawaj z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem lub ze zrumienioną na maśle bułką tartą.