Chłodnik litewski
Chłodnik litewski | Krokieciki
Chłodnik litewski
Składniki:
- 1/2 kg buraczków (najlepiej z botwinką),
- 1/2 kg świeżych ogórków
- szczypiorek
- koperek
- duże opakowanie kwaśnej śmietany
- duże opakowanie kefiru
- ząbek czosnku
- ugotowane na twardo jajka (połówka na porcję)
przyprawy:
- sól
- cukier
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę i odstaw do przestygnięcia. Ugotuj buraczki wraz z botwinką. Gdy będą gotowe, obierz je i utrzyj na tarce z dużymi oczkami. Łodygi pokrój. Pokrój również ogórki na połówki lub ćwiartki. Posiekaj zieleninę. Do ostudzonej wody wlej kefir, śmietanę, przypraw do smaku solą, odrobiną cukru, sokiem z połówki cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj do niej pokrojone warzywa i posiekany czosnek. Gotową zupę odstaw na godzinę do lodówki.
Podawaj z połówką jajka.
Krokieciki
Krokieciki
Składniki:
- 1 kg kartofli
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 5 gałązek natki pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- kilka łyżek kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka
- pietruszka
przyprawy:
Przygotowanie:
Kartofle ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na złoto na maśle. Do kartofli dodaj jajko, mąkę i podsmażoną cebulę. Natkę pietruszki posiekaj, zostaw 1 łyżkę na później a resztę dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Uformuj małe owalne krokiety, panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż krokiety na oleju na złoty kolor. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypane natką pietruszki.