Chłodnik litewski | Krokieciki
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski | Krokieciki

Chłodnik litewski

Składniki:

  • 1/2 kg buraczków (najlepiej z botwinką),
  • 1/2 kg świeżych ogórków
  • szczypiorek
  • koperek
  • duże opakowanie kwaśnej śmietany
  • duże opakowanie kefiru
  • ząbek czosnku
  • ugotowane na twardo jajka (połówka na porcję)

przyprawy:
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny do smaku



Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę i odstaw do przestygnięcia. Ugotuj buraczki wraz z botwinką. Gdy będą gotowe, obierz je i utrzyj na tarce z dużymi oczkami. Łodygi pokrój. Pokrój również ogórki na połówki lub ćwiartki. Posiekaj zieleninę. Do ostudzonej wody wlej kefir, śmietanę, przypraw do smaku solą, odrobiną cukru, sokiem z połówki cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj do niej pokrojone warzywa i posiekany czosnek. Gotową zupę odstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z połówką jajka.


Krokieciki
Krokieciki

Krokieciki

Składniki:

  • 1 kg kartofli
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka
  • pietruszka

przyprawy:
  • cukier
  • cynamon





Przygotowanie:

Kartofle ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na złoto na maśle. Do kartofli dodaj jajko, mąkę i podsmażoną cebulę. Natkę pietruszki posiekaj, zostaw 1 łyżkę na później a resztę dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Uformuj małe owalne krokiety, panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż krokiety na oleju na złoty kolor. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypane natką pietruszki.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.