Krem szparagowy | Wątróbki z papryką
Krem szparagowy

Krem szparagowy | Wątróbki z papryką

Krem szparagowy

Składniki:

  • resztki z oczyszczania 0,5 kg szparagów (białych lub zielonych, ale nie łącz ich)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,1 kg pora
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 2 łyżki masła

przyprawy:
  • sól
  • biały pieprz








Przygotowanie:

Do gorącego masła wrzuć masło, zeszklij na nim obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, pora oraz posiekane resztki szparagów. Gdy całość lekko się zeszkli zalej mlekiem i śmietaną. Zagotuj. Gdy ziemniaki zmiękną, wyjmij łyżką cedzakową wszystkie składniki i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu połącz przecier z wywarem i zagotuj. Rozgotowane ziemniaki doskonale zagęszczą zupę. Dopraw do smaku.


Wątróbki z papryką
Wątróbki z papryką

Wątróbki z papryką

Składniki:

  • 700 g wątróbki cielęcej
  • 1 cebula
  • 50 gramów tłuszczu
  • 1 czerwona papryka

przyprawy:
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wątróbkę pokrój w paski długości małego palca. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę i smaż aż stanie się szklista. Czerwoną paprykę pokrój w cienkie krążki. Zestaw patelnię z ognia i wsyp paprykę w proszku. Wymieszaj, postaw z powrotem na ogień, wrzuć szybko krążki papryki i wątróbkę. Posyp pieprzem i smaż 4-5 minut, nieustannie mieszając. Po usmażeniu posyp solą i papryką.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.