Krem szparagowy
Krem szparagowy | Wątróbki z papryką
Krem szparagowy
Składniki:
- resztki z oczyszczania 0,5 kg szparagów (białych lub zielonych, ale nie łącz ich)
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,1 kg pora
- 0,5 l mleka
- 0,5 l śmietany 36%
- 2 łyżki masła
przyprawy:
Przygotowanie:
Do gorącego masła wrzuć masło, zeszklij na nim obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, pora oraz posiekane resztki szparagów. Gdy całość lekko się zeszkli zalej mlekiem i śmietaną. Zagotuj. Gdy ziemniaki zmiękną, wyjmij łyżką cedzakową wszystkie składniki i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu połącz przecier z wywarem i zagotuj. Rozgotowane ziemniaki doskonale zagęszczą zupę. Dopraw do smaku.
Wątróbki z papryką
Wątróbki z papryką
Składniki:
- 700 g wątróbki cielęcej
- 1 cebula
- 50 gramów tłuszczu
- 1 czerwona papryka
przyprawy:
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę pokrój w paski długości małego palca. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę i smaż aż stanie się szklista. Czerwoną paprykę pokrój w cienkie krążki. Zestaw patelnię z ognia i wsyp paprykę w proszku. Wymieszaj, postaw z powrotem na ogień, wrzuć szybko krążki papryki i wątróbkę. Posyp pieprzem i smaż 4-5 minut, nieustannie mieszając. Po usmażeniu posyp solą i papryką.