Zupka jarzynka
Zupka jarzynka | Kluski śląskie
Zupka jarzynka
Składniki:
- ulubione warzywa dziecka
- oliwa
- kasza manna
- mąka
- mleko
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek
przyprawy:
- sól
- pieprz
- majeranek
- bazylia
Przygotowanie:
Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do garnka i duś z oliwą. Dosyp kaszę, dopraw przyprawami. Dodaj mąkę rozdrobnioną w mleku. Gotuj aż warzywa i kasza będzie miękkie. Wlej na talerz i posyp posiekanym koperkiem.
Kluski śląskie
Kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 200 g boczku
przyprawy:
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące obierz i przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep z niej kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową, osączaj z wody i podawaj polane