Zupka jarzynka | Kluski śląskie
Zupka jarzynka

Zupka jarzynka | Kluski śląskie

Zupka jarzynka

Składniki:

  • ulubione warzywa dziecka
  • oliwa
  • kasza manna
  • mąka
  • mleko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koperek

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bazylia





Przygotowanie:

Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do garnka i duś z oliwą. Dosyp kaszę, dopraw przyprawami. Dodaj mąkę rozdrobnioną w mleku. Gotuj aż warzywa i kasza będzie miękkie. Wlej na talerz i posyp posiekanym koperkiem.


Kluski śląskie
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 200 g boczku

przyprawy:
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące obierz i przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep z niej kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową, osączaj z wody i podawaj polane

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.