Zupa pomidorowa | Rybne zawijaski
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa | Rybne zawijaski

Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 450 ml rosołu warzywnego
  • ½ kg przecieru z pomidorów (zrób go własnoręcznie lub kup 2 puszki z pomidorami)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach wyciśnij na patelnię czosnek. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Zmieszaj wszystkie przyprawy (wraz z mielonymi migdałami) z odrobiną wody i przecieru z pomidorów. Przelej na patelnię i duś pod przykryciem razem z czosnkiem i cebulą przez ok. 5 minut. W garnku zagotuj przecier pomidorowy z rosołem warzywnym, dodaj zawartość patelni i gotuj wszystko razem przez 30 minut. Jeśli jest taka potrzeba, za pomocą blendera ubij zupę na gładką masę. Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi listkami bazylii.


Rybne zawijaski
Rybne zawijaski

Rybne zawijaski

Składniki:

  • 4 filety z pangi
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku lub koperku
  • 1 mała czerwona papryka pokrojona lub starta
  • sok z cytryny

przyprawy:
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Rozmrożone filety natrzyj przyprawami i sokiem z cytryny. Posmaruj z jednej strony masłem, posyp zieleniną i startą papryką. każdy z nich. Filety zawiń w rulon, zepnij wykałaczką i owiń folią. Zapiekaj w piekarniku ok. 15-20 min w temp. 170°C.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.