Krem z cukinii | Krokiety z kartofli
Krem z cukinii

Krem z cukinii | Krokiety z kartofli

Krem z cukinii

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 szklanki rosołu z kurczaka lub warzywnego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka curry

przyprawy:
  • sól
  • biały pieprz do smaku









Przygotowanie:

Podsmaż na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę oraz rozdrobniony czosnek, aż staną się miękkie. Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Dolej do cebuli i czosnku szklankę rosołu, wrzuć cukinię i gotuj całość przez około 10 minut. Za pomocą blendera utrzyj zupę na gładką masę. Dodaj resztę rosołu, mleczko kokosowe, przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.


Krokiety z kartofli
Krokiety z kartofli

Krokiety z kartofli

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

przyprawy:
  • sól
  • pieprz









Przygotowanie:

Kartofle ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na złoto na maśle. Do kartofli dodaj jajko, mąkę i podsmażoną cebulę. Natkę pietruszki posiekaj, zostaw 1 łyżkę na później a resztę dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Uformuj małe owalne krokiety, panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż krokiety na oleju na złoty kolor. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypane natką pietruszki.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.