Zupa fasolowa z pszenicą | Łosoś z przyprawami
Zupa fasolowa z pszenicą

Zupa fasolowa z pszenicą | Łosoś z przyprawami

Zupa fasolowa z pszenicą

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łodyga selera
  • 300 gramów białej fasoli
  • 35 gramów pszenicy
  • 75 gramów wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • majeranek





Przygotowanie:

Na połowie oliwy obsmaż boczek pokrojony w kostkę. W trakcie dodawaj posiekaną cebulę, seler oraz por. Wymieszaj i dorzuć wymoczoną w wodzie przez noc pszenicę. Gotuj 5 minut. Fasolę ugotuj w osolonej wodzie. 2/3 zmiksuj ma gładką masę i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj i gotuj 45 minut. W tym czasie dolewaj odrobinę wody. Po 40 minutach dodaj pozostałą fasolę. 2/3 zmiksuj na gładką masę i dodaj do pozostałych składników.


Łosoś z przyprawami
Łosoś z przyprawami

Łosoś z przyprawami

Składniki:

  • 4 filety z łososia ze skórą
  • 4 cebulki dymki
  • 4 laski cynamonu
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu

przyprawy:
  • sól
  • oliwa
  • sok z cytryny











Przygotowanie:

Przygotuj 4 arkusze papieru do pieczenia i rozłóż je na blasze. Każdy z nich skrop oliwą i ułóż na nich filety z łososia. Dymkę pokrój na cząstki i rozłóż na filetach. Na każdym z filetów połóż laskę cynamonu i owoc anyżu. W miseczce zmieszaj miód, sos sojowy, zmielone goździki i zmielony kardamon. Filety polej sosem i zawiń w pergamin jak cukierek. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.