Zupa fasolowa z pszenicą
Zupa fasolowa z pszenicą | Łosoś z przyprawami
Zupa fasolowa z pszenicą
Składniki:
- 1 cebula
- 1 por
- 1 łodyga selera
- 300 gramów białej fasoli
- 35 gramów pszenicy
- 75 gramów wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
przyprawy:
Przygotowanie:
Na połowie oliwy obsmaż boczek pokrojony w kostkę. W trakcie dodawaj posiekaną cebulę, seler oraz por. Wymieszaj i dorzuć wymoczoną w wodzie przez noc pszenicę. Gotuj 5 minut. Fasolę ugotuj w osolonej wodzie. 2/3 zmiksuj ma gładką masę i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj i gotuj 45 minut. W tym czasie dolewaj odrobinę wody. Po 40 minutach dodaj pozostałą fasolę. 2/3 zmiksuj na gładką masę i dodaj do pozostałych składników.
Łosoś z przyprawami
Łosoś z przyprawami
Składniki:
- 4 filety z łososia ze skórą
- 4 cebulki dymki
- 4 laski cynamonu
- 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
przyprawy:
Przygotowanie:
Przygotuj 4 arkusze papieru do pieczenia i rozłóż je na blasze. Każdy z nich skrop oliwą i ułóż na nich filety z łososia. Dymkę pokrój na cząstki i rozłóż na filetach. Na każdym z filetów połóż laskę cynamonu i owoc anyżu. W miseczce zmieszaj miód, sos sojowy, zmielone goździki i zmielony kardamon. Filety polej sosem i zawiń w pergamin jak cukierek. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.