Żurek z grzybkami | Cepeliny
Żurek z grzybkami

Żurek z grzybkami | Cepeliny

Żurek z grzybkami

Składniki:

  • 5-8 suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • ukiszony żur
  • ziemniaki
  • kilka plastrów wędzonego boczku

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • śmietana










Przygotowanie:

Grzyby zalej wodą. Pozostaw do godzinę. Po tym czasie przecedź je. W międzyczasie ugotuj wywar z włoszczyzny i połącz z wywarem grzybem. Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojone grzyby i żur. Gotuj kilkanaście minut na małym ogniu. Dopraw do smaku. Pod koniec pokrój boczek w kostkę. Zrumień na rozgrzanej patelni i dodaj do żurku. Dodaj śmietanę. Zamieszaj.


Cepeliny
Cepeliny

Cepeliny

Składniki:

  • 15 niedużych surowych ziemniaków
  • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula

przyprawy:
  • sól
  • pieprz

















Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij z nich sok na sicie i odstaw na 15 minut. Sok odlej, a skrobię, która pozostanie na dnie miski dodaj do ziemniaków (jeśli jest jej mniej niż pół łyżeczki, dodaj jedna łyżeczkę maki ziemniaczanej). Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków surowych. Całość lekko posól. Mięso mielone wymieszaj z posiekaną drobno cebulą. Dodaj przyprawy. Z masy ziemniaczanej formuj kule, z nich placki i na każdy nałóż po 1 łyżce nadzienia. Dokładnie zlep, kształtując nieduże, podłużne pyzy. Wkładaj po jednej do wrzącej osolonej wody. Gotuj 25-30 minut na średnim ogniu. Podawaj ciepłe.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.