Żurek z grzybkami
Żurek z grzybkami | Cepeliny
Żurek z grzybkami
Składniki:
- 5-8 suszonych grzybów
- włoszczyzna
- ukiszony żur
- ziemniaki
- kilka plastrów wędzonego boczku
przyprawy:
Przygotowanie:
Grzyby zalej wodą. Pozostaw do godzinę. Po tym czasie przecedź je. W międzyczasie ugotuj wywar z włoszczyzny i połącz z wywarem grzybem. Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojone grzyby i żur. Gotuj kilkanaście minut na małym ogniu. Dopraw do smaku. Pod koniec pokrój boczek w kostkę. Zrumień na rozgrzanej patelni i dodaj do żurku. Dodaj śmietanę. Zamieszaj.
Cepeliny
Cepeliny
Składniki:
- 15 niedużych surowych ziemniaków
- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
przyprawy:
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij z nich sok na sicie i odstaw na 15 minut. Sok odlej, a skrobię, która pozostanie na dnie miski dodaj do ziemniaków (jeśli jest jej mniej niż pół łyżeczki, dodaj jedna łyżeczkę maki ziemniaczanej). Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków surowych. Całość lekko posól. Mięso mielone wymieszaj z posiekaną drobno cebulą. Dodaj przyprawy. Z masy ziemniaczanej formuj kule, z nich placki i na każdy nałóż po 1 łyżce nadzienia. Dokładnie zlep, kształtując nieduże, podłużne pyzy. Wkładaj po jednej do wrzącej osolonej wody. Gotuj 25-30 minut na średnim ogniu. Podawaj ciepłe.