Zupa z groszku
Zupa z groszku | Rybne zawijasy
Krem z groszku
Składniki:
- 1 opakowanie groszku mrożonego
- 1 litr bulionu bulion
- kilka plastrów boczku
- dymka
- śmietana
- sałata
- oliwa
przyprawy:
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oliwy smaż pokrojony w kostkę boczek. Po 8 minutach dodaj poszarpaną sałatę i rozmrożony groszek. Przykryj i duś 15 minut. Dolej bulion i zmiksuj na gładką masę. Dodaj śmietanę, przyprawy. Rozlej na talerze i posyp posiekaną dymką.
Rybne zawijasy
Rybne zawijasy
Składniki:
- 4 filety z pangi
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku lub koperku
- 1 mała czerwona papryka pokrojona lub starta
przyprawy:
Przygotowanie:
Gdy filety się rozmrożą, natrzyj je odrobiną pieprzu, soli i soku z cytryny. Następnie posmaruj każdy z nich z jednej strony łyżeczką masła, posyp zieleniną i startą papryką. Filety zawijaj w rulon, sczepiaj wykałaczką i owijaj folią. Zapiekaj w piekarniku ok. 15-20 min w temp. 170°C. Podawaj z opiekanymi ziemniaczkami.