Zupa pomidorowa | Kluski śląskie
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa | Kluski śląskie

Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 450 ml rosołu warzywnego
  • ½ kg przecieru z pomidorów (zrób go własnoręcznie lub kup 2 puszki z pomidorami)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach wyciśnij na patelnię czosnek. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Zmieszaj wszystkie przyprawy (wraz z mielonymi migdałami) z odrobiną wody i przecieru z pomidorów. Przelej na patelnię i duś pod przykryciem razem z czosnkiem i cebulą przez ok. 5 minut. W garnku zagotuj przecier pomidorowy z rosołem warzywnym, dodaj zawartość patelni i gotuj wszystko razem przez 30 minut. Jeśli jest taka potrzeba, za pomocą blendera ubij zupę na gładką masę. Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi listkami bazylii.


Kluski śląskie
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka

przyprawy:
  • sól
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 200 g boczku

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące obierz i przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep z niej kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową, osączaj z wody. Ułóż na talerzy i posyp boczkiem.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.