Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa | Kluski śląskie
Zupa pomidorowa
Składniki:
- 450 ml rosołu warzywnego
- ½ kg przecieru z pomidorów (zrób go własnoręcznie lub kup 2 puszki z pomidorami)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
przyprawy:
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- 1 łyżeczka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach wyciśnij na patelnię czosnek. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Zmieszaj wszystkie przyprawy (wraz z mielonymi migdałami) z odrobiną wody i przecieru z pomidorów. Przelej na patelnię i duś pod przykryciem razem z czosnkiem i cebulą przez ok. 5 minut. W garnku zagotuj przecier pomidorowy z rosołem warzywnym, dodaj zawartość patelni i gotuj wszystko razem przez 30 minut. Jeśli jest taka potrzeba, za pomocą blendera ubij zupę na gładką masę. Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi listkami bazylii.
Kluski śląskie
Kluski śląskie
Składniki:
przyprawy:
- sól
- 1 łyżka mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 200 g boczku
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące obierz i przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep z niej kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową, osączaj z wody. Ułóż na talerzy i posyp boczkiem.