Krem z cukinii | Ukraińskie gałuszki
Krem z cukinii

Krem z cukinii | Ukraińskie gałuszki

Krem z cukinii

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 szklanki rosołu z kurczaka lub warzywnego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka curry

przyprawy:
  • sól
  • biały pieprz do smaku









Przygotowanie:

Podsmaż na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę oraz rozdrobniony czosnek, aż staną się miękkie. Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Dolej do cebuli i czosnku szklankę rosołu, wrzuć cukinię i gotuj całość przez około 10 minut. Za pomocą blendera utrzyj zupę na gładką masę. Dodaj resztę rosołu, mleczko kokosowe, przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.


Ukraińskie gałuszki
Ukraińskie gałuszki

Ukraińskie gałuszki

Składniki:

  • 8-10 ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 200 g pieczonego drobiu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • ćwikła







Przygotowanie:

Ziemniaki i mięso rozetrzyj malakserem. Pestki dyni upraż na suchej patelni, wymieszaj z masłem a następnie dodaj do masy ziemniaczano-mięsnej. 3. Dodaj jajko, śmietanę i mąkę. Przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj. Formuj małe kulki i piecz je 15 minut w piekarniku na natłuszczonej olejem blasze na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Podawaj polane masłem, z ćwikłą.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.