Krem z cukinii
Krem z cukinii | Ukraińskie gałuszki
Krem z cukinii
Składniki:
- 1 średniej wielkości cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 szklanki rosołu z kurczaka lub warzywnego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka curry
przyprawy:
- sól
- biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podsmaż na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę oraz rozdrobniony czosnek, aż staną się miękkie. Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Dolej do cebuli i czosnku szklankę rosołu, wrzuć cukinię i gotuj całość przez około 10 minut. Za pomocą blendera utrzyj zupę na gładką masę. Dodaj resztę rosołu, mleczko kokosowe, przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.
Ukraińskie gałuszki
Ukraińskie gałuszki
Składniki:
- 8-10 ugotowanych ziemniaków
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 3 łyżki mąki
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
- 200 g pieczonego drobiu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
przyprawy:
Przygotowanie:
Ziemniaki i mięso rozetrzyj malakserem. Pestki dyni upraż na suchej patelni, wymieszaj z masłem a następnie dodaj do masy ziemniaczano-mięsnej. 3. Dodaj jajko, śmietanę i mąkę. Przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj. Formuj małe kulki i piecz je 15 minut w piekarniku na natłuszczonej olejem blasze na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Podawaj polane masłem, z ćwikłą.