Zupa dyniowa | Kurczak karmelowy
Zupa dyniowa

Zupa dyniowa | Kurczak karmelowy

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 kg obranej ze skórki i miąższu dyni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 litr półtłustego mleka

przyprawy:
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w garnku. Wrzuć do niej pokrojoną w kostkę dynię i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż dynia stanie się miękka. Za pomocą blendera utrzyj zawartość garnka na gładką masę. Dodaj mleko i gotuj wszystko razem jeszcze przez około 5 minut. Dopraw do smaku przyprawami i łyżeczkę miodu.




Kurczak karmelowy
Kurczak karmelowy

Kurczak karmelowy

Składniki:

  • 6 ud z kurczaka

przyprawy:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki ziarna sezamu
  • pomarańcza do przybrania

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzej cukier, aż zacznie się brązowić i dymić. Zalej go szybko sosem sojowym, dodaj masło i ciasno ułóż w nim uda kurczaka. Duś 20 minut pod przykryciem, od czasu do czasu obracając. Z pomarańczy wyciśnij sok wraz z miąższem i dodaj do sosu. Na patelni zezłocić ziarna sezamu. Podawaj posypane sezamem i przyozdobione cząstkami pomarańczy.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.