Zupa ogórkowa | Wątróbki z papryką
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa | Wątróbki z papryką

Zupa ogórkowa

Składniki:

  • 5 ogórków kiszonych
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 kostki rosołowe
  • por
  • pietruszka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 ml śmietany

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki majeranku



Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. Por oczyść, umyj i pokrój w talarki. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej masło i smaż por i ziemniaki. Por powinien się zeszklić. Usmażone warzywa przełóż do garnka, zalej 1.5 litra wrzącej wody. Dodaj kostki rosołowe, marchewkę, pietruszkę. Dopraw do smaku. Gotuj aż ziemniaki staną się miękkie. Dodaj starte na tarce o dużych oczkach ogórki. Pod koniec gotowania dodaj majeranek. Koperek umyj i posiekaj. Śmietanę wymieszaj z niewielką ilością gorącej zupy. Zestaw garnek z ognia i cały czas mieszając, wlej śmietanę. Dodaj koperek i doprowadź zupę do wrzenia.


Wątróbki z papryką
Wątróbki z papryką

Wątróbki z papryką

Składniki:

  • 700 g wątróbki cielęcej
  • 1 cebula
  • 50 gramów tłuszczu
  • 1 czerwona papryka

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:

Wątróbkę pokrój w paski długości małego palca. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę i smaż aż stanie się szklista. Czerwoną paprykę pokrój w cienkie krążki. Zestaw patelnię z ognia i wsyp paprykę w proszku. Wymieszaj, postaw z powrotem na ogień, wrzuć szybko krążki papryki i wątróbkę. Posyp pieprzem i smaż 4-5 minut, nieustannie mieszając. Po usmażeniu posyp solą i papryką.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.