Krem szparagowy | Tarta z łososiem i porami
Krem szparagowy

Krem szparagowy | Tarta z łososiem i porami

Krem szparagowy

Składniki:

  • resztki z oczyszczania 0,5 kg szparagów (białych lub zielonych, ale nie łącz ich)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,1 kg pora
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l śmietany 36%

przyprawy:
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki masła








Przygotowanie:

Do gorącego masła wrzuć masło, zeszklij na nim obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, pora oraz posiekane resztki szparagów. Gdy całość lekko się zeszkli zalej mlekiem i śmietaną. Zagotuj. Gdy ziemniaki zmiękną, wyjmij łyżką cedzakową wszystkie składniki i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu połącz przecier z wywarem i zagotuj. Rozgotowane ziemniaki doskonale zagęszczą zupę. Dopraw do smaku.


Tarta z łososiem i porami
Tarta z łososiem i porami

Tarta z łososiem i porami

Składniki:

  • 400 g łososia
  • 4 pory
  • 3 jajka
  • 150-200 ml śmietany

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Umyj pory i pokrój w plasterki. Na delikatnym ogniu podsmaż pory. Posól do smaku. Łososia pokrój na małą kostkę. Rozłóż na cieście na tarte, którym jest wyłożona forma. Przykryj łososia porami. W miseczce pomieszaj jajka ze śmietaną. Dopraw i wlej na ciasto. Piecz w temperaturze ok. 200 stopni przez 30-40 minut.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.