Krem szparagowy
Krem szparagowy | Tarta z łososiem i porami
Krem szparagowy
Składniki:
- resztki z oczyszczania 0,5 kg szparagów (białych lub zielonych, ale nie łącz ich)
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,1 kg pora
- 0,5 l mleka
- 0,5 l śmietany 36%
przyprawy:
- sól
- biały pieprz
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Do gorącego masła wrzuć masło, zeszklij na nim obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, pora oraz posiekane resztki szparagów. Gdy całość lekko się zeszkli zalej mlekiem i śmietaną. Zagotuj. Gdy ziemniaki zmiękną, wyjmij łyżką cedzakową wszystkie składniki i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu połącz przecier z wywarem i zagotuj. Rozgotowane ziemniaki doskonale zagęszczą zupę. Dopraw do smaku.
Tarta z łososiem i porami
Tarta z łososiem i porami
Składniki:
- 400 g łososia
- 4 pory
- 3 jajka
- 150-200 ml śmietany
przyprawy:
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Umyj pory i pokrój w plasterki. Na delikatnym ogniu podsmaż pory. Posól do smaku. Łososia pokrój na małą kostkę. Rozłóż na cieście na tarte, którym jest wyłożona forma. Przykryj łososia porami. W miseczce pomieszaj jajka ze śmietaną. Dopraw i wlej na ciasto. Piecz w temperaturze ok. 200 stopni przez 30-40 minut.