Bomby owsiana
Bomby owsiana

Bomby owsiana

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • kilka kropel olejku migdałowego do ciast
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • kilka mielonych orzechów laskowych












Przygotowanie:

Na patelni roztop 2 łyżeczki masła. Podgrzej i wsyp płatki owsiane. Mieszając, praż aż nabiorą złotego koloru. Pod koniec dodaj migdały i orzechy. Też powinny się przyrumienić. Odstaw do ostygnięcia. Do rondelka wrzuć mleko, masło i cukier. Mieszaj aż się rozpuszczą, po czym zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj ponownie aż się rozpuści. Dodaj rodzynki i olejek migdałowy. Do ciepłej masy czekoladowej dodaj masę orzechowo-migdałową, płatki owsiane i dosyp mleko w proszku. Powinnaś otrzymać gęste ciasto. Gdy będzie jeszcze ciepłe, formuj niewielkie kuleczki. Podawaj ostudzone.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.