Karmelowe jabłka
Karmelowe jabłka
Składniki:
- 3 duże i twarde jabłka
- 1 szklanka cukru
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- jajko
przyprawy:
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Z podanych składników przygotuj ciasto. Powinno być rzadkie. Zanurzaj w nim jabłka i wrzucaj na gorący olej. Smaż aż będą złote i chrupiące. Aby odsączyć z tłuszczu przełóż na papierową serwetkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i rozpuść cukier i odrobinę cynamonu . Mieszaj aż powstanie karmel. Następnie wrzuć jabłka. Szybko zamieszaj i przełóż na posmarowany oliwą talerz. Wsadź na chwilę do zamrażalki, aż karmel stwardnieje.