Karmelowe jabłka
Karmelowe jabłka

Karmelowe jabłka

Składniki:

  • 3 duże i twarde jabłka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • jajko

przyprawy:
  • sól













Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Z podanych składników przygotuj ciasto. Powinno być rzadkie. Zanurzaj w nim jabłka i wrzucaj na gorący olej. Smaż aż będą złote i chrupiące. Aby odsączyć z tłuszczu przełóż na papierową serwetkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i rozpuść cukier i odrobinę cynamonu . Mieszaj aż powstanie karmel. Następnie wrzuć jabłka. Szybko zamieszaj i przełóż na posmarowany oliwą talerz. Wsadź na chwilę do zamrażalki, aż karmel stwardnieje.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.