Owocowy mus
Owocowy mus
Składniki:
- 200 g śmietanki kremówki
- fix do bitej śmietany
- dwa średniej wielkości banany
- odrobina soku z cytryny
przyprawy:
- cukier wanilinowy
- cukier puder
Do przybrania:
- pomarańcze
- kiwi
- rodzynki
- czekolada
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę - kremówkę wymieszaj z cukrem- pudrem oraz fixem. Za pomocą miksera ubijaj mieszankę aż do powstania gęstej masy. Obierz banany ze skórki. Pokrój w plasterki i rozgnieć dokładnie w miseczce za pomocą widelca. Odłóż dwa plasterki banana do przybrania. Rozgniecione banany wymieszaj z ubitą śmietanką.
Odstaw na chwilę do lodówki. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, roztapiaj ją w niedużym rondlu "na parze". Gotowy mus przełóż do miseczki lub na talerz. Przystrój owocami i rozpuszczoną czekoladą.